BIOGRAFI

Från Norrbottens ljusa nätter har Hanna samlat inspiration till sina texter och 2014 släppte hon själv sin Ep ”Vilda Blommor”. Detta blev startskotten och en början till en rad olika spelningar i Dalarna, Stockholm och Norrbotten. Spelningar, marknadsföring och hela produktionen sköttes på egen hand. I samband med Ep:n gjordes en musikvideo av Hanna Gustavsson och filmproduktionsbolaget Gemensam film. Musikvideon fick mycket bra kritik och en kvalitetsstämpel av folk som sett den i branschen så väl som fans och andra som uppmärksammade musiken/videon. Den egna musiken beskriver hon som svensk country/pop i en norrbottnisk atmosfär.

Hanna är en tjej med rötterna från Piteå som började satsa tidigt på musiken bl.a genom gymnasiet “Music and Production” i Skara och folkhögskolan ”RML” i Stockholm med inrikting på låtskrivning och eget planerat år att göra en Ep och att själv producera och spela in.
En rad olika spelningar i Stockholm gjordes efter skivsläppet samt i Norrbotten på festivalen ”Piteå Dansar och Ler”.
Hon fick recensenten att bubbla av entusiasm efter att hon spelat en konsert innan Lisa Miskovsky. Konserten blev även utvald som en av de tio bästa festivalfavoriterna på 25 år av nöjesredaktören bland artister som Kent, Orup, Amanda Jensen , året efter spelade hon innan Anders Lundin med några tusen i publiken.

2015/2016 var titellåten ”Vilda blommor” med på P4 Dalarna Dalatoppen. Låten blev framröstad av folket i 14 veckor och en succé i radion. Hon blev då uppmärksammad för sitt musikskapande i Dalarna och har även en del av sin publik där så väl i radion som populära spelställen.

2017 planeras ett nytt album “Hemåt”. Singeln “Norrbotten” släpptes i februari och blev uppmärksammad i tidningen Gaffa där den fick en fin recension samt utnämd som veckans bästa av Gaffa. En musivideo gjordes av Hanna Gustavsson tillsammans med Stefan Altzar från bandet ”Billy the Zombie Kid” från Borlänge. Musikvideon har en nostalgisk känsla och en bilresa till norr med en känsla av sent 70 tal. Videon fick den första veckan ca 7000 visningar på Facebook. Singeln och de nya låtarna har även visats upp på ”Where’s the music” i Norrköping med en fullsatt Blackbox. Hon har också detta året fått äran att vara en av de artister som öppnade innan Miss Li på en av hennes några få spelningar som var inplanerade för hennes kommande album i år, samt en av akterna på Dalarnas största prisutdelning för musiker i Dalarna “Dalecarlia Music Awards 2017”. Låten Norrbotten blev veckans färsking på P4 Norrbotten och gav en livespelning i radion med ca 30 000 lyssnare. För tillfället spelas de kommande låtarna in i den egna studion i Hedemora, samt i Borlänge i Tailor Hill Studio som drivs av Peter Gunnebro. Hon samarbetar med många musiker, arrangörer och folk i branschen och kan själv styra sin produktion från en liten spelning till en stor festivalspelning med full sättning och egen ljud- och ljustekniker.

“Här finns en naiv känsla besläktad med Agnetha Fältskogs tidiga år och samtidigt med en solklar talang för popmelodier som fäster”.
”Är den legendariske talangscouten på EMI underrättad om den här artisten”, står jag och tänker. Jag bubblar av entusiasm, men det måste man få göra när man får rysningar av välbehag i 30-gradig hetta”
Anders Sandlund, Piteå Tidning

“Country är ju faktiskt sprungen ur landsbygden och Hanna Gustavsson demonstrerar att genrebeteckningen är aktuell oavsett om det gäller amerikanska södern eller vidder och skogar i Sverige.”
Gaffa

”En svensk variant av country, ibland kallad Scandicana känns också igen och något ”Norrbottniskt”. Kan det vara något i älvvattnet, den klara luften eller närheten till fjällens vidder som gör att så många valt denna ljudbild som är akustiskt, flödande, har höjd, vackra melodier och målande texter? Vi vet inte, men vi vet att Norrbotten av Hanna Gustavsson har alla chanser att bli en ny favorit hos er lyssnare!”
P4 Norrbotten

Kulturstipendium 2016 tilldelas Hanna Gustafsson
“Hanna är född och uppvuxen i Piteå men bor numera i Hedemora. Hon satsar helhjärtat på musiken och drömmer att få stå på scen och spela sin egen musik. Hantverket/låtskrivandet är något hon värnar starkt om efter att som en av 800 sökande genomgått Fryshusets rockmusikutbildning med inriktning mot låtskrivande. 2016 fanns en av hennes låtar med på Daltoppen (P4 Dalarna) under 14 veckor och vid tre tillfällen röstades hon fram som etta. Hanna har på sin nuvarande hemort gjort sig känd som låtskrivaren med rötterna i Piteå vars inspiration är det stora vackra landskapet från sina hemtrakter.”
Kultur & Fritid i Piteå